Hallo fijnproevers! Vandaag duiken we in de Spaanse keuken met Bravas de pulpo (Octopus bravas)! Vergeet de gewone aardappel, want deze versie met octopus is een smaakexplosie die je smaakpapillen zal verrassen. Ben jij klaar voor een culinaire avontuur? Heb jij al trek gekregen?
Bravas de Pulpo (Octopus bravas)
Bravas de Pulpo (Octopus bravas) is een Spaanse tapas waarbij zachtgegaard octopusvlees wordt gecombineerd met krokant gebakken aardappelen, romige aioli en een aromatische gerookte-paprika-olie. De pulpo wordt eerst zachtjes gepocheerd om malsheid te garanderen, vervolgens in plakjes gesneden en op krokante aardappelen geserveerd. De aioli met pimentón en het warme paprikastootje geven het gerecht zijn karakteristieke rokerige en rijke smaak. Serveer als deel van een tapasmenu of als hoofdgerecht voor liefhebbers van zeevruchten.
Ingredients
- 1 kg pulpo (octopus), ontdooid en schoongemaakt indien ingevroren
- 600 gram aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
- 5 eetlepels olijfolie (4 eetlepels voor het bakken van de aardappelen, 1 eetlepel voor het paprikastootje)
- 6 eetlepels mayonaise
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap (vers)
- 1 eetlepel grof zeezout (voor het pocheren)
- 1 theelepel korianderzaad
- 1/2 theelepel venkelzaad
- 1 laurierblad
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera) voor de aioli
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder extra voor afwerking
- 1 theelepel fijn zout (voor de aardappelen na bakken)
- 1/2 theelepel zout (voor de aioli)
- 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 takje verse peterselie, fijngehakt (ongeveer 5 gram) voor garnering
- 1 partje citroen per bord (optioneel)
Instructions
- Vul een ruime pan met 2 liter water. Voeg 1 eetlepel grof zeezout, 1 theelepel korianderzaad, 1/2 theelepel venkelzaad en 1 laurierblad toe en breng zachtjes aan de kook.
- Zet het vuur laag zodat het water net onder het kookpunt blijft. Dompel de hele pulpo driemaal kort (3 seconden) onder en haal weer omhoog om de huid te zetten, leg de pulpo daarna volledig in het water. Laat de pulpo 90 minuten zachtjes pocheren (net onder een zacht sudderpunt) tot hij volledig mals is. Controleer de gaarheid met een vork; hij moet zacht zijn maar niet papperig.
- Haal de pulpo uit het vocht en laat circa 15 minuten afkoelen op een snijplank. Snijd daarna in plakken van ±1 cm dik of in hapklare stukken.
- Breng ondertussen een pan met water aan de kook en blancheer de aardappelblokjes 10 minuten totdat ze net gaar maar nog stevig zijn. Giet af en laat uitdampen en licht afkoelen zodat ze droger worden (ongeveer 5 minuten).
- Verhit 4 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de voorgekookte aardappelen in twee porties om te voorkomen dat ze overcrowden, 8 minuten per kant of totdat ze goudbruin en krokant zijn (ongeveer 10–12 minuten per portie totaal). Schep de krokante aardappelen op keukenpapier en bestrooi meteen met 1 theelepel fijn zout en 1/8 theelepel zwarte peper.
- Maak de aioli: meng 6 eetlepels mayonaise met 2 fijngehakte teentjes knoflook, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 eetlepel citroensap en 1/2 theelepel zout. Roer goed tot een gladde, romige saus. Proef en corrigeer eventueel met 1/4 theelepel extra citroensap of zout indien gewenst.
- Bereid het paprikastootje: verhit 1 eetlepel olijfolie in een klein pannetje tot het warm is (niet te heet), voeg 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder toe en verwarm 10 seconden om de olie te aromatiseren. Haal van het vuur zodat de paprika niet verbrandt.
- Schik de krokante aardappelen op een serveerschaal of individuele borden. Leg de gesneden pulpo bovenop de aardappelen.
- Streep of lepeltje de aioli over de pulpo en aardappelen. Lepel vervolgens het warme paprikastootje over de aioli zodat de olie en gerookte paprika extra aroma geven.
- Werk af met 1/2 theelepel extra gerookt paprikapoeder, 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper en de fijngehakte peterselie (ongeveer 5 gram). Serveer direct met een partje citroen.
- Serveertip: als de aardappelen niet helemaal krokant genoeg zijn, kun je ze na het bakken 2 minuten onder een hete grill zetten voor extra crunch. Bewaar pochervloeistof: als je wilt kun je de bouillon na afkoelen zeven en gebruiken als basis voor vissoep.
Nutrition Information:
Yield:
4Serving Size:
4Amount Per Serving: Calories: 450Total Fat: 32gSaturated Fat: 12gTrans Fat: 0gUnsaturated Fat: 20gCholesterol: 100mgSodium: 1200mgCarbohydrates: 32gNet Carbohydrates: 30.5gFiber: 1.5gSugar: 3gSugar Alcohols: 0gProtein: 75g
Bravas de Pulpo: Lekker Spaans gerecht
Hé foodie! Zin in iets nieuws en super lekkers? Dan is Bravas de Pulpo echt iets voor jou. Dit is een heerlijk Spaans gerecht. Het is octopus met knapperige aardappeltjes. En daar hoort een smaakvolle saus bij.
Bravas de Pulpo combineert twee Spaanse favorieten. Je kent vast Patatas Bravas wel. Dat zijn die pittige aardappels. En Pulpo a la Gallega is beroemde octopus uit Galicië. Samen geven ze een feestje in je mond! Zo maak je zelf een top tapa.
Waar komt Bravas de Pulpo vandaan?
Deze lekkere combinatie komt uit Spanje. Pulpo a la Gallega komt uit Galicië. Dat is een regio in het noordwesten van Spanje. Daar eten ze al heel lang octopus. Ze koken de octopus daar heel simpel. Met olijfolie, zeezout en paprikapoeder. Dit is een traditioneel gerecht met een lange geschiedenis, vaak geserveerd als tapa met wijn of bier.
Patatas Bravas komt uit Madrid. Dat is de hoofdstad van Spanje. Dit gerecht kent iedereen in Spanje. De saus en de krokante aardappels zijn heerlijk. Bravas de Pulpo is een slimme mix. Zo proef je het beste van twee werelden.
Zo maak je octopus heel mals
Octopus koken kan lastig zijn. Hij wordt snel taai. Maar geen zorgen, ik heb de tips voor je! Het beste is om de octopus langzaam te koken. Doe hem in water dat net niet kookt. Het water moet zachtjes pruttelen, niet hard koken. Zo’n 1,5 uur is vaak genoeg.
Wil je het sneller? Gebruik dan een snelkookpan. Ongeveer 20 minuten is dan voldoende. Kook de octopus met kruiden zoals laurierblad of venkelzaad. Dat geeft extra smaak. En voorkomt dat hij taai wordt.
Wist je dat: Octopus wordt vaak eerst ingevroren of zacht geklopt om de taaie structuur te verminderen en zo extra mals te worden. Sommige thuiskoks kloppen de octopus zacht met een deegroller of houten hamer. Dit helpt de malsheid van de octopus te verbeteren.
Zo krijg je krokante aardappelen
Krokante aardappels bij je Bravas? Dat kan! Eerst moet je ze voorkoken. Kook de aardappels tot ze bijna gaar zijn. Ze moeten nog wel stevig zijn.
Daarna bak je ze goudbruin. Je kunt ze frituren voor extra krokantheid. Of bak ze in de oven met wat olijfolie. Zo worden ze heerlijk knapperig. Dat is de perfecte combinatie met de zachte octopus.
Handige tips en veelgemaakte fouten
Kook de octopus nooit te lang of te kort. Dan wordt hij taai. Volg de kooktijden goed. Zorg dat je aardappels eerst gaar zijn voordat je ze bakt. En test de knoflooksmaak van je aioli. Te veel knoflook kan de smaak overheersen.
Gebruik altijd goede gerookte paprikapoeder (pimentón de la Vera). Dit geeft echt de Spaanse smaak. En maak het gerecht af met verse kruiden. Dat ziet er mooi uit en smaakt heerlijk. Succes met koken en eet smakelijk!
De beste saus voor je gerecht
De saus is super belangrijk bij dit gerecht. Vaak wordt een milde aioli gebruikt. Dat is een soort mayonaise met knoflook. Doe er gerookt paprikapoeder bij. Dat geeft een heerlijke rokerige smaak. Dat is pimentón de la Vera.
Je kunt de aioli zelf maken. Dan smaakt hij nog lekkerder. Zorg dat de saus romig is. Niet te dun! Soms gebruiken mensen ook een beetje pittige tomatensaus. Experimenteer wat jij het lekkerst vindt.
TIP: Gebruik altijd gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera) voor die authentieke Spaanse rokerige smaak in je aioli.
Andere manieren om dit gerecht te maken
Wil je eens wat anders proberen? Soms is octopus moeilijk te vinden. Je kunt dan inktvis gebruiken. Dat is ook lekker en makkelijker te krijgen. De bereiding is wel anders. Verse octopus is natuurlijk het beste, maar bevroren of ingeblikte octopus is ook een optie als je verse niet kunt vinden.
Voor de aardappels kun je kleine krieltjes gebruiken. Of bak ze in de oven in plaats van frituren. Dat is iets gezonder. En als je van pittig houdt, doe dan meer paprikapoeder in de saus. Of serveer er een pittige tomatensaus bij.
Wist je dat: Octopus is heel gezond! Het is rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Bovendien is het laag in calorieën, wat het een uitstekende keuze maakt voor een voedzame maaltijd.
Serveersuggesties en tips voor thuischefs
Bravas de Pulpo is heerlijk als tapa of als hoofdgerecht. Serveer het met een goed glas Spaanse wijn, zoals een Albariño of een lichte rode wijn, of een koud Spaans biertje. Om het gerecht nog completer te maken, kun je er wat verse peterselie over strooien of een schijfje citroen erbij leggen. Voor thuischefs is het handig om de saus van tevoren te maken, zo hoef je op het moment zelf alleen nog de octopus en aardappels te bereiden. Geniet ervan!
Conclusie
Om octopus Bravas perfect te maken, is het belangrijk om de octopus langzaam te koken en de aardappels eerst voor te koken voor krokantheid. Een romige aioli met gerookt paprikapoeder maakt het gerecht compleet. Ga jij deze heerlijke Spaanse delicatesse nu ook maken?